Wil je op de hoogte blijven van nieuwe writings? Vul hieronder je e-mailadres in en ik geef je per e-mail een seintje over nieuwe berichten.

Volg mij op social media

Back To Top

10 leiderschapstips van CEO Garry Ridge.

Credits to Gareth Garvey.
6 min leestijd

Hi Darryl!  (who the fuck is Darryl?)

Vorige week was ik in Kopenhagen op de Happiness at Work conference. Een jaarlijks event vol internationale sprekers over werkcultuur. Een van de hoogtepunten dit jaar vond ik de talk van Garry Ridge die vertelde over leiderschap. En ik ken jou als iemand die altijd bezig is om een betere leider te worden. Dus ik dacht, dit moet ik delen met Darryl.

Garry is al ruim 20 jaar CEO van WD-40 Company. De naam doet misschien niet direct een lampje branden, maar Google eens op WD-40 en je herkent ongetwijfeld de felgekleurde spuitbussen met waterverdrijvende spray die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Garry is een geweldige spreker en leider. En dat blijkt ook wel uit de hoge betrokkenheid van de WD-40 medewerkers. 99% van de werknemers zegt dat ze met veel plezier bij het bedrijf werken en 98% geeft aan dat hun persoonlijke overtuigingen en waarden een goede match zijn met die van het bedrijf.

In zijn talk sprak Garry over zijn eigen ‘learning moments’ als leider en benoemde hij 10 eigenschappen van goede leiders. Bij elk van die 10 eigenschappen benoemde hij vaak ook het tegenovergestelde en dus ongewenste gedrag van – zoals Garry zo mooi benoemde – soul-sucking CEO’s. Garry’s 10 leiderschapslessen wil ik graag met je delen.

1. Goede leiders betrekken hun mensen

Goede leiders weten dat ze zelf niet alles weten. En dus betrekken ze anderen uit hun organisatie en vragen ze hulp aan hen die meer expertise hebben. In tegenstelling tot de soul-sucking CEO’s, die denken dat ze zelf ‘the smartest guy in the room’ zijn en weigeren naar anderen te luisteren. De mate waarin een leider zijn mensen betrekt, bepaalt de mate van betrokkenheid van zijn mensen bij de organisatie in return.

2. Goede leiders zijn altijd in dienend leiderschap modus

Goede leiders zitten in modus waarin zij hun medewerkers dienen. Soul-sucking CEO’s denken andersom: ik ben de leider en jij bent hier om mij te dienen. De soul-sucking CEO kiest dan ook voor het grootste kantoor in het gebouw, een gereserveerde parkeerplaats voor de deur en andere speciale privileges. ‘You’re here to serve me’. Maar goede leiders snappen dat het daar niet om draait. Zij weigeren speciale privileges, maar gaan juist voor gelijke behandeling.

3. Goede leiders werken te allen tijde aan de eigen competenties

Competent zijn lijkt als een soort ‘end state’. Iets wat je eenmalig bereikt. Terwijl je door de continue ontwikkeling rond ons, ook als leider continu moet blijven bijleren. Een goede leider erkent dit en geeft hierin het goede voorbeeld. In tegenstelling tot soul-sucking CEO’s die denken dat ze alles al weten. 

4. Goede leiders hebben een hoge emotionele intelligentie

Volgens Garry zijn de grootste issues in happiness at work terug te brengen naar: het ego. Leiders die worden geleid door hun ego. Een manier om het ego te bestrijden is empathie. ‘Empathy needs to eat ego’. Goede leiders hebben empathie en zijn oprecht betrokken bij hun mensen. In goede en slechte tijden. Wanneer het ego het wint van de empathie heb je te maken met een soul-sucking CEO. Het draait namelijk niet om jou als leider. Het draait om de mensen die je leidt. Garry verwoord het mooi als: ‘Leadership is not about being in charge. It’s about taking care of those in your charge’.

5. Goede leiders tonen ‘good judgement’

Een goede leider heeft een goed beoordelingsvermogen. Maar beseffen dat dit niet altijd zo is geweest en tonen dat dit soms ook niet goed gaat, is een belangrijke eigenschap van een goede CEO. ‘Good judgement comes from experience. And experience comes from poor judgement.’ Als leider is het dan ook belangrijk om te delen dat je ook fouten maakt, net als iedereen. We zijn allemaal mensen. Een goede leider toont zijn kwetsbaarheid en imperfectie.

“Een goede leider verzamelt mensen om zich heen die hem een spiegel durven voorhouden. Die dapper genoeg zijn om te vertellen waar het op staat en waar het misgaat.”

6. Goede leiders zijn een baken van hoop

Elke organisatie ondervindt tijden dat het allemaal wat minder gaat. Dat het vooruitzicht op een goede afloop toch zeer minimaal is. Dat het zeer lastig is om positief te blijven. Een goede leider is ook in mindere tijden een baken van hoop. Iemand die wél een betere toekomst ziet. En die dit ook uitstraalt en deelt met zijn mensen.

7. Goede leiders waarderen een flinke dosis ‘unconditional love’

Een goede leider verzamelt mensen om zich heen die hem een spiegel durven voorhouden. Die dapper genoeg zijn om te vertellen waar het op staat en waar het misgaat. Garry vergelijkt dit met ‘unconditional love’. Hij vertelt over zijn eigen moeder die hem, wanneer nodig, altijd de waarheid durfde te vertellen en dan famously begon met de woorden: ‘well, Garry, there’s a few things we need to talk about…’ En zijn moeder had 90 procent van de tijd gelijk. Dit soort mensen hebben we nodig in organisaties. Mensen die je unconditional love geven. ‘Find yourself one of these people’. Een goede leider luistert, bedankt de persoon en wordt beter.

8. Goede leiders kijken en gaan vooruit

Goede leiders zorgen ervoor dat ze de organisatie vooruit helpen. Ze hebben altijd hun blik gericht op de toekomst. Ze denken na over de toekomst én zorgen ervoor dat de organisatie continu stappen in de juiste richting zet.

9. Goede leiders doen wat ze zeggen dat ze gaan doen

Een van de manieren waarop je mensen het meest teleurstelt is door niet te doen wat je zegt dat je gaat doen als leider. En hier is Garry erg rechtdoorzee. Volgens hem is leiderschap hetzelfde als op Broadway staan. De lichten staan altijd op je gericht: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Er is geen ruimte om mensen teleur te stellen. En als je geen goede leider kunt zijn, stop er dan mee. ‘Do not hurt people by trying to’. Een goede leider speelt niet met het leven van zijn mensen, maar creëert een omgeving waar zij kunnen floreren.

10. Goede leiders helpen focussen op wat er echt toe doet

‘Life is a gift, let’s not send it back unwrapped.’ Het is de taak van leiders om mensen te helpen focussen op die dingen die echt belangrijk zijn. Die er echt toe doen. En om hen daarmee naar mooie resultaten te leiden.

Credits to Gareth Garvey.

Tot slot gaf Garry nog een sterke leiderschapstip als bonus. Leiderschap is de balans tussen ‘being tough minded and tender hearted’. En het geheim zit hem juist in het woordje ‘and’. In organisaties die te hardnekkig zijn, voelen mensen zich bedreigd. Maar in organisaties die te zachtmoedig zijn, voelen mensen zich kwetsbaar. ‘Love em up, but hold them accountable’. Medewerkers willen voelen dat ze werkelijk iets bereiken, maar wel in een omgeving waarin ze erkend worden.

Klinkt als een heerlijke vent he, die Garry. Ik was echt onder de indruk van zijn talk. En ik dacht dat jij ook zeker wel iets aan zijn 10 lessen zou hebben. Oh ja, de gehele talk van Garry kan je trouwens hier bekijken.

Werkze! Stay happy!

Wat vond je van deze post?