Wil je op de hoogte blijven van nieuwe writings? Vul hieronder je e-mailadres in en ik geef je per e-mail een seintje over nieuwe berichten.

Volg mij op social media

Back To Top

Oh happy day! 5 insights van de Masterclass Werkgeluk

6 min leestijd

Hi Darryl, (who the fuck is Darryl?)

Hoe gaat het met je? Hoe is het met jullie kwartaalpresentatie afgelopen? Ik hoop goed!

Ik heb vorige week een hele toffe Masterclass over Werkgeluk gevolgd. De Masterclass was georganiseerd door EHERO (het onderzoeksbureau van Erasmus), Fontys en het HappinessBureau. Het was enorm interessant en gaf me een flinke dosis theoretisch fundament. Een aantal inzichten deden me denken aan de situatie waar jij nu mee kampt. Je vertelde me dat je niet goed weet hoe je het thema werkgeluk kunt introduceren binnen je organisatie. En ook dat je graag onderzoeksdata ontvangt waarmee je kunt onderschrijven hoe belangrijk werkgeluk is. Toch, Darryl? Die Masterclass gaf daar zeker antwoorden op. Ik deel hieronder graag de 5 belangrijkste insights met je.

25% van de Nederlanders heeft minstens 1 keer per week een slechte dag op het werk.

1. You had a bad day…

Wist je dat 25 procent van de Nederlanders 1 of meerdere dagen per week een slechte dag heeft op werk? En dan geen slechte dag omdat de koffie niet te zuipen was, maar écht een slechte dag in de zin van de volgende dag niet meer willen terugkomen. Zo blijkt uit onderzoek van STEDA Research in samenwerking met het HappinessBureau uit 2017. Oók is onderzocht welke factoren daaraan ten grondslag liggen. Doe eens een gokje…

Op nummer 1 staat de werkdruk. Dit is met 38% de meest genoemde factor voor het ervaren van een ‘slechte dag’ op werk. Op de tweede plek staat negatieve collega’s gevolgd door geen erkenning krijgen. Op nummer 4 een slechte sfeer in het team en op de vijfde plek voor het ervaren van een slechte dag staat klagende collega’s. In de top 5 staan dus al 3 factoren die te maken hebben met collega’s. Die collega’s zijn dus súper bepalend voor geluk op de werkvloer. Herkenbaar?

2. Tell me why

De onderzoeksresultaten liegen er niet om. Gelukkig werken levert enorm veel op. Voor de persoon zelf, maar ook voor de organisatie. Uit onderzoek blijkt dat investeren in werkgeluk kan leiden tot veel meer resultaat. Ik doe even een greep uit de onderzoeksdata: 300% meer innovatie (volgens HBR), 44% hogere retentie (volgens Gallup), 31% verhoging van de productiviteit (volgens Shawn Achor), 125% minder burn-outs (volgens HBR) en 66% minder ziekteverzuim (volgens Forbes). En in sommige gevallen zelfs hogere sales (ook Shawn Achor). Dat zijn echt overweldigende cijfers. Máár. Ik smijt er direct een kanttekening tegenaan… Darryl: begin nu níét met het vergroten van werkgeluk omdat je stiekem hoopt daardoor hogere sales te bereiken. Wanneer je werkgeluk ziet als een middel om je financiële doelen te behalen, gaat het niet werken. Dan zit je motivatie verkeerd. De focus op werkgeluk moet je echt starten vanuit een principiële overtuiging. Simpelweg omdat het the right thing to do is.

3. Al die termen

Veel bedrijven houden jaarlijks tevredenheidsonderzoeken. Jullie hebben die ook toch? Daar wordt vaak heel enthousiast mee gepronkt. Maar wat zegt zo’n tevredenheidsonderzoek nu eigenlijk echt? Is een tevreden werknemer dan ook een gelukkige medewerker?

Een tevreden medewerker wordt in zijn behoeften voorzien. Niets meer en niets minder. Het is een relatief oppervlakkige en naar binnen gerichte gemoedstoestand, die niet raakt aan iemands overtuigingen of ambities en niet zorgt voor een emotionele binding met het bedrijf. Dus eigenlijk moet je helemaal niet willen streven naar tevreden medewerkers.

Bevlogenheid heeft juist alles te maken met de inhoud van de functie: het werk en de betekenis daarvan. Hoogleraar Organisatie en Personeel Jaap Paauwe zegt daarover: ‘Bevlogen werknemers gaan voor hun werk en hebben er passie voor, terwijl tevredenheid meer een attitude is die nog niets hoeft te zeggen over hoe productief of creatief iemand is.’ Bevlogen medewerkers doen dus héél graag hun werk, maar dat hoeft niet per definitie bij de huidige organisatie te zijn. Het gaat vooral om de inhoud van het werk en niet over de band met het bedrijf zelf. Terwijl je dat natuurlijk óók wilt.

Betrokkenheid gaat juist wel over de band die een medewerker heeft met de organisatie zelf. Betrokken medewerkers zijn toegewijd aan de organisatie, hebben hart voor de zaak en zijn trots op de werkgever en willen daarom het beste uit zichzelf halen in hun werk. Maar zijn ze ook blij met de inhoud van hun werk?

Wat je eigenlijk wilt is zowel bevlogen als betrokken medewerkers. Die zowel de inhoud van hun werk vol passie en bevlogenheid uitvoeren als ook trots zijn op de organisatie waarvoor ze hun werk doen. Want op het raakvlak van betrokkenheid en bevlogenheid ligt het fundament voor gelukkig werken. Dus weg met die standaardtevredenheidsonderzoeken en focus je juist op het onderzoeken van díé zaken die werkelijk bijdragen aan het geluk van je werknemers.

4. It’s just emotions

Geluk wordt beïnvloed door emoties. Beeld je nu eens een gemiddelde werkdag in.

  • Je staat op, vertrekt van huis en hoppa je staat weer in de file. Super negatieve emoties.
  • Je arriveert op werk, opent je mail en yesss! Je hebt die nieuwe klus binnengehaald waar je zo hard voor hebt gewerkt. Hoera!
  • He shit, 2 uur vergaderen. En het gaat eigenlijk helemaal nergens over. Wanneer hakken we nu eens knopen door?
  • Yes, ik krijg een complimentje van een collega over m’n nieuwe klus!
  • Nu nog even een presentatie afronden. Heerlijk, die kan ik van mijn lijst vinken!
  • Het is niet waar, wederom een dikke file terug naar huis.
  • Gelukkig kan ik thuis nog even met de kinderen spelen…

Wist je dat de verhouding positieve versus negatieve emoties 3:1 is? Zo blijkt uit het boek Positivity van Barbara Fredrickson. Dat betekent dat je dus 3 keer zoveel positieve emoties moet ervaren om die ene negatieve emotie te evenaren. Wil je meer geluk ervaren dan moet je dus méér positieve emoties ervaren dan negatieve emoties. Klinkt eigenlijk zo simpel. Dat wetende draait het vergroten van werkgeluk dus om het frequent stimuleren van positieve emoties op de werkvloer.

Ik hoor je denken: moeten we dan een hippe glijbaan in de kantine plaatsen? Of een pingpongtafel op de werkvloer. Of organiseren we beter een yoga-lesje na de lunch… Klopt? Zo simpel is het dan weer niet.

Het is een groot misverstand dat werkgeluk enkel wordt vergroot door een yogalesje na de lunch. Of een glijbaan in de kantine. Of een potje pingpongen. ‘Want die dingen zorgen toch voor positieve emoties’… Ja en nee. Die dingen leiden tot positieve emoties maar wel van zeer korte duur. Bij het ervaren van emoties maken we onderscheid tussen kortstondig geluk en langdurig geluk. Van een aaneenschakeling van kortstondige geluksmomenten worden we nooit duurzaam gelukkig. Het is dus prima om kortstondige positieve emoties op de werkvloer te creëren, maar combineer die wel met het vergroten van duurzame positieve emoties.

5. Resultaten en relaties

En het meest waardevolle inzicht vond ik deze: de combinatie resultaten en relaties. In een notendop is dát de essentie van werkgeluk. Het is bewezen dat men gelukkig wordt van het neerzetten van goede resultaten, van iets opleveren, van de sense of completion, van daar weer erkenning voor krijgen. En men wordt gelukkig van verbondenheid met andere mensen, van een fijne sfeer op het werk, van leuke collega’s, van een goede relatie met de leidinggevende. Vaak hebben organisaties de focus op één van de twee. Of op resultaten. Waarbij de menselijke kant compleet uit het oog wordt verloren. Of op relaties. Waarbij harmonie en consensus bijvoorbeeld als veel belangrijker worden gezien dan resultaten boeken. Terwijl juist die combinatie van beiden leidt tot een omgeving voor werkgeluk. Een organisatie vol daadkracht en warmte.

Zo. Deze 5 dingen waren écht de moeite waard uit de Masterclass Werkgeluk. Ik hoop dat je met deze inzichten en onderzoeksdata nog meer de dialoog kunt aangaan over het belang van werkgeluk binnen je organisatie. Mocht je nog meer willen weten, let me know!

Ik spreek je snel weer.

Werkze! Stay happy!

Wat vond je van deze post?