De inhoud
Zorg dat je echt iets vertelt. Probeer je voor de juiste inhoud te verplaatsen in je mensen. Wat is voor hen relevant? Richting geven doe je niet alleen door te vertellen ‘wat’ er gebeurt. Maar vooral door te vertellen ‘waarom’ iets gebeurt. Let er dus altijd op dat je niet énkel vertelt wat het bedrijf verwacht, maar dat je ook verduidelijkt waarom. Wat ligt er ten grondslag aan bepaalde beslissingen binnen het bedrijf? Waarom gebeuren de dingen op die manier? En vertel vervolgens ook altijd welke impact die zaken hebben. Wat betekenen die zaken voor je mensen? Op welke manier verandert dat iets voor hen en hun werk?
De structuur
Voor een terugkerende manier van richting geven creëer je het best een format. Een format bestaat uit vaste onderdelen die je iedere keer laat terugkomen. In het geval van een presentatie kies je bijvoorbeeld voor een vaste volgorde van onderwerpen die iedere presentatie aan bod komen. Zo’n format biedt jou als richtinggever houvast, zowel in de voorbereidingen als tijdens je presentatie of sessie. Maar zo’n format is minstens zo waardevol voor je medewerkers. Zo’n vaste structuur zorgt voor herkenbaarheid waardoor je mensen telkens weten wat ze kunnen verwachten. Dit voorkomt teleurstellingen van hun kant.
De frequentie
Tot slot bepaal je een frequentie voor je gekozen format. Zorg dat je kiest voor een frequentie waarbij je wel degelijk iets nieuws te vertellen hebt. Bekijk hiervoor ook het huidige verandertempo in je organisatie. Vinden er momenteel veel veranderingen plaats? Zorg dan voor een hogere frequentie van jouw format, bijvoorbeeld elke 3 weken. Ligt het verandertempo momenteel laag? Dan schroef je de frequentie wat omlaag. De grootste valkuil is om een dergelijke presentatie te introduceren, maar daar vervolgens nooit meer een vervolg aan te geven. Dwing jezelf om een frequentie te bepalen, bijvoorbeeld eens per 2 maanden, en dit echt in je agenda in te plannen.