Maar waarom deed dit artikel me aan dat gesprek denken? Want wat is de link tussen vitaliteit en burn-out? Om dat te begrijpen moeten we het eerst eens zijn over wat we bedoelen met vitaliteit. Juliette omschrijft vitaliteit als het creëren van de beste versie van jezelf. Zo energiek mogelijk worden door te letten op je voeding, sport, persoonlijke ontwikkeling en mentale fitheid. En daar een optimale balans in te vinden zodat je de meeste energie hebt om gelukkig te leven.
Volgens Juliette leidt vitaliteit tot energie en creëert die energie op haar beurt weer (werk)geluk. Zo zegt ze: “Als jij zorgt dat je goed hebt geslapen, zul je zien dat je minder prikkelbaar bent. Als je zorgt dat je hebt gesport, voel je je fysiek fitter. Als je zorgt dat je goede brandstof in je lichaam stopt, kan je lichaam beter functioneren. Als je doet wat je leuk vindt en werkt vanuit een why, dan zit je meer in een flow en heb je meer energie. Dat zijn allemaal pijlers waar je zelf invloed op hebt, waardoor je zelf kunt zorgen dat je energieker bent en uiteindelijk gelukkiger in het leven staat.”
Een burn-out draait eigenlijk om de disbalans in energie krijgen en energie geven. Erik Matser omschrijft dat als volgt: “De hersenen functioneren het beste bij een goede balans van stresshormonen (het gaspedaal) en groeihormoon (de rem/opbouw/herstelfunctie). Onze samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal en negeert de rem waardoor veel jonge mensen uit balans raken en langdurend ernstig ziek worden.” Je moet dus meer dingen doen die je energie opleveren, dan die je energie kosten. Hoe meer energie je hebt, voortvloeiend uit aandacht voor vitaliteit, hoe minder kans op een burn-out.